vardag

falafel.

“kom över och ät middag med mig och Ebbis, Hugo är ute och dricker öl med Håkan så det är bara vi två och vi vill gärna ha lite sällskap.”

hon svarar gärna och jag ställer fram alla ingredienser som ska användas. vetemjöl, kikärtor, persilja, lök, vitlök, spiskummin, bakpulver och pistagenötter. Ebbe-Lou hjälper mig ner med allt i en skål så vi kan trycka på knappen och mixa. jag river gurka och vitlök som jag blandar med creme fraiche. salt och peppar. skalar potatis och skär dem ojämna.

klockan är fem när det ringer på dörren. Ebbe springer och tittar i brevlådan – man kan se ut och skrika hejhej!! om man sitter på knä, har han kommit på. hon kommer in med energi som alltid får honom att studsa upp i taket av lycka.

de leker tillsammans medan jag dukar bordet och ställer fram maten. hon heter Jonna men han ropar Honna, när hon satt sig till bords. vi lockar honom till oss men han hinner knappt sätta sig ner innan han vill iväg med henne på äventyr igen.

när jag städar undan är de inne på hans rum. de tjoar, skrattar och skramlar. hon är mest här för honom och det gör mig alldeles varm inombords. det gör mig inget att vi knappt hinner prata idag. istället slumrar jag till i soffan medan jag lyssnar på dem och tycker att det här är en oerhört fin kväll.

receptet jag använde mig av till falafeln jag lagade den här kvällen hittade jag hos Flora för länge sedan och jag lagar den ganska ofta men brukar variera mängden (vete)mjöl beroende på hur smeten känns. hur jag gör har jag skrivit ner här, det är inga större skillnader mer än att jag inte har i någon mynta eller bovetemjöl och att jag gör det lite enklare för mig.

Falafel
8 persiljekvistar, bara bladen
5 dl pistagenötter, skalade
5 dl kikärter
2 vitlöksklyftor
1/2 liten gul lök
3 msk olivolja
1 tsk mald spiskummin
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

1. sätt ugnen på 200 grader
2. mixa pistagenötterna med persiljan, lägg i resten av ingredienserna och låt matberedaren gå precis tills det går att forma en boll av smeten. det här momentet kräver lite uppmärksamhet men det är inte hela världen om det blir lite väl finmixat heller.
3. rulla 24 falafelbollar och ställ in dem i ugnen i ungefär 15 minuter. glöm inte vända.

servera med tzatziki och ugnsbakade pommes frites.

 

4

Inga kommentarer

Lämna en kommentar