Fint, bra, jag gillar

mandelkaka med svarta vinbär

har verkligen aldrig fattat vitsen med svarta vinbär förutom som gele till diverse maträtter förrän jag köpte vaniljbullar med svarta vinbär på Cum Pane i Majorna. så när vi lånade hus i somras fanns där mängder med vinbär som jag plockade och googlade fram ett recept till, som jag har för mig kommer från Saltå kvarn – mandelkaka med svarta vinbär. en sån jäkla hit. behövdes inte ens någon sås till. tänkte jag skulle använda mig av samma recept idag men med päron istället för vinbär, tror det kan bli riktigt bra. vet inte om ni är lika glada i att baka som jag är men här kommer receptet på pajen;

Smör 175 g
Mandelmassa 200 g
Rostad mandel 1,5 dl
Kardemumma 2 tsk
Salt 1 nypa
Ägg 4 st
Socker 1 dl

  1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader
  3. Smält smöret.
  4. Riv mandelmassan grovt, finriv det yttersta skalet på citronerna.
  5. Rosta och grovhacka mandeln.
  6. Stöt kardemumman i en mortel.
  7. Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt.
  8. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
  9. Blanda sedan ner mandelmassan, citronszest, mandel, kardemumma och det smälta smöret.
  10. Sikta därefter försiktigt ner vetemjölsblandningen och rör om till en slät smet.
  11. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 35-40 minuter.
  12. Hacka de rostade mandlarna lätt och strö dem över kakan.

 

4

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.