vardag

chokladtårta.

33479387133_389d142dd6_h

jag gillar att baka och laga mat, det gör jag. men jag är inte särskilt bra på det – jag har en tendens att höfta lite för mycket och inte läsa klart hela receptet.

därför passar jag bäst ihop med okomplicerade och kortfattade recept, som de ur Mia Öhrns bok Franska bakverk. och nu skulle man kunna tro att jag är sponsrad, men det är jag inte. jag vill bara slå ett slag för en bra receptbok med okomplicerade bakverk. hittills har jag tagit mig igenom fyra eller fem recept och alla har fått 5/5. särskilt detta fick full pott, receptet på den franska chokladtårtan.

Fransk chokladtårta
cirka 10 bitar

200 g mörk choklad (jag hade 75%)
150 g rumsvarmt smör (här hade jag extrasaltat Bregott)
2 dl strösocker
4 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
Ev vispad grädde och färska hallon1. Sätt ugnen på 175 grader, smörj sen en rund bakform med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter.
2. Smält chokladen över vattenbad, eller i micro om du är vass på det. Jag är det inte så för mig är det ALLTID vattenbad som gäller.
3. Vispa smör och socker mjukt med elvisp.
4. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner gulorna i smörsmeten.
5. Sikta mjölet och vänd ner i smeten med en slickepott. Vänd även ner chokladen.
6. Vispa äggvitorna styvt i en annan bunke. Helst en av glas eller i rostfritt.
7. Vänd ner vitorna i smeten och blanda till en jämn smet.
8. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 25 min.
9. Den ska inte vara helt genomgräddad. Låt svalna och ät som den är eller med lättvispad grädde och färska hallon.

3

2 kommentarer

  • Reply
    Emma
    09/05/2017 at 20:35

    Så gott. Så fint.

    • Reply
      Sandra Bergström
      09/05/2017 at 20:38

      Tack Emma! Rekommenderas! 🙂

    Lämna en kommentar