Jul och nyår 2018

Årets skörd av juldekorationer

Det är i år han förstår att julen händer, att det kommer en tomte och han lär sig julsånger och lussar på förskolan. Han kommer hem och pratar om saker jag förstår att han pratat med andra om och det får mig att inse att det här året handlar det om honom, inte om oss. I år kommer det inte att räcka med en gran. I år börjar vi dra upp volymen för julhysterin hos familjen Bergström.

Och kanske, eller nej förmodligen, handlar det mest om mig egentligen. Om vad jag vill ge honom. Och det är att glitter, magi och att få honom så förtjust som bara ett barn kan bli. Jag vill att han alltid ska se fram emot julen, längta efter den första snön och tro på tomten så länge det går.

Så jag har sakta börjat samla på mig tomtar och lite andra juldekorationer i den allra minsta stilfulla andan. För här ska det inte (bara) vara snyggt, julen ska vara rolig och förväntansfull. 

Men jag har aldrig haft annat än en julgran och julstjärnor så i år fick jag minsann ta på mig spenderarbyxorna och gå på jakt.

Okej spenderarbyxorna behövdes väl inte egentligen för jag köpte allting begagnat, naturligtvis, av två anledningar: det är billigare – allt jag köpt gav jag 10-30 kronor för och det är ju inte direkt några slitna bruksvaror. Och för det andra så har jag blivit biten av klimatångesten, liksom de flesta. 

Tanken är att låta den här samlingen växa fram med åren, som barnen sen kan ta av om dem vill när dem flyttar hemifrån. Vilket jag hoppas att dem aldrig gör men det är ett annat kapitel. Här är i vart fall nästan hela årets skörd:

Tomte med kruka för julstjärnan till Ebbe-Lou att ha på rummet.

Matbordskompisen.

En lykta.

Och en domherre där bakom.

Ljusstake som faktiskt går att ha året om.

Med fint mönster.

Den här lite mer kantiga adventsljusstaken fick inte plats någonstans i år. Inte ens i bilden.

Till granen.

Vasen är egentligen en kopp och kommer att användas året om, men tyckte den gjorde sig extra bra med amaryllisen.

Min bästa kompis.

Och något lite mer finlirat som jag inte köpt begagnat eller i år – ett enkelt band runt ett glas jag köpte i Polen för länge sedan.

Och såklart – Ebbes glittriga julgran.

8
8

Liknande inlägg

Inga kommentarer

    Lämna en kommentar