Livet

Här har jag bott och det här har jag läst.

jag kommer från Falkenberg. i den lilla staden växte jag upp och längtade faktiskt aldrig bort. inte så som de flesta andra. småstad var aldrig något problem, särskilt inte när Göteborg fanns en kort tågresa bort.

när jag fyllde 12 flyttade jag till Hisingen i Göteborg med min mamma, lillasyster och styvfar. mina föräldrar har varit skilda sedan jag var två och jag har alltid bott hos mamma. men ändå jämt haft min pappa nära – de har alltid varit goda vänner.

jag trivdes inte alls i Göteborg som tonåring. alla mina vänner fanns ju kvar i Falkenberg, alla de jag vuxit upp med. så några år senare var jag tillbaka. jag började på gymnasiet, läste Design, mode, stil och trend och tog mig igenom de tre åren med nöd och näppe – var inte helt intresserad av att sy kläder.

några år efter studenten, kanske två, tre flyttade jag tillbaka till Göteborg. den här gången frivilligt. jag råkade bli med lägenhet där, fick helt enkelt ett erbjudande på Hisingen som jag inte kunde tacka nej till. så jag paniksökte och kom in på en folkhögskola som låg på Järntorget. läste Globala studier och hade ett av de bästa åren i mitt liv.

sen gick det några år och jag träffade Hugo. då hade jag hunnit läsa några kurser på högre nivå samtidigt som jag jobbade. flyttade till Stigbergstorget och kort därefter till Telefonplan, i Stockholm. där bodde vi på 35 kvadrat med två hundar och en katt. jag läste på universitetet fram tills jag blev gravid och min kropp bara la av. då hade vi precis flyttat till Södertäljes fina lilla centrum.

när Ebbe var fem månader började jag läsa på MDH i Eskilstuna. i somras flyttade vi tillbaka till Göteborg och då läste jag ju på Berghs och Forsbergs. snart flyttar vi igen och sen börjar jag läsa till copywriter i januari.

ser så mycket fram emot att få läsa just en YH-utbildning nu. det känns som att det kan vara mer för mig än vad universitet och högskola är. mer praktiskt och med ett ganska tydligt slutmål, som jag tror att jag behöver för att bli motiverad nog att satsa allt jag har. till skillnad från det andra som är så luddigt och diffust.

nu ibland tänker jag att det var slöseri med tid, alla de där kurserna. och att jag inte är helt klok som börjar om från början, precis innan jag fyller 30 (i april). att jag bara gör en sådan tvärvändning och helt byter spår.

men så påminner jag mig själv om att jag inte haft en aning om vad jag vill göra med mitt liv, förrän nu. att jag aldrig haft en klar och tydlig målbild. istället hade jag flera olika jobb och tänkte att det ordnar sig väl på vägen. att läsa vidare var helt enkelt ingen självklarhet för mig.

tanken på att göra det började dock gro när jag jobbat ett år på en förskola. både chef och kollegor uppmuntrade mig att läsa till förskollärare eller till någon slags lärare överhuvudtaget. men det blev aldrig mer än en tanke. eller, jag sökte och jag kom in. men jag var inte redo, inte riktigt där ännu.

istället fortsatte jag läsa sånt som verkade kul och intressant (har listat allt längst ner, om någon vill läsa) och inte för att komma vidare, förutom den sista tiden i Eskilstuna då. det har resulterat i att jag har 20 hp mer än jag behöver för en kandidat.

så grunden för en sådan är ju rätt ordentligt lagd och jag tänker att någon gång i livet ska jag ägna det där året som krävs, åt en kandidatexamen i Modevetenskap.

men det ligger långt, långt fram.


2016
Content marketing
Berghs School of Communications

Copywriting
Forsbergs skola

2015-2016
Textkommunikation
Kommunikation i arbetslivet
Skriftlig kommunikation i teori och praktik
Kommunikationsteori
Språk och kommunikation
Mälardalens högskola

2013
Dräkthistoria
Modevetenskapliga begrepp
Flärd och film
Modevetenskap
Stockholms Universitet

Bild, historia, tolkning
Konstvetenskap
Stockholms Universitet

2012
Design och konsumtion
Samhällsvetenskap
Högskolan i Borås

2011
Svensk formgivning
Form och funktion 1880-2000
Formgivaren och föremålen
Konstvetenskap
Högskolan i Halmstad

0
0

Liknande inlägg

2 kommentarer

 • Svara
  Nana
  12/12/2016 at 17:14

  Lycka till med vårens studier!

  • Svara
   Sandra Bergström
   23/12/2016 at 00:52

   Tack så mycket! ❤

Lämna en kommentar