Signe & Ebbe-Lou Tankesmedjan

funderingar från bebisbubblan

jag pussar på de mjuka kinderna och känner hur läpparna nästan sjunker in i det marshmallowmjuka. när jag försiktigt drar handen över det fjuniga lilla huvudet känns det som sammet under fingertopparna.

allting med henne är så mjukt, så lent och så vansinnigt ljuvligt. den här tiden, den är magisk och hennes väsen – det är underbart.

hon följer mig med blicken och hon har börjat le tillbaka mot mig och då träder den fram i hennes högra kind; en tydlig smilgrop.

det är annorlunda den här gången. jag är annorlunda. kanske har jag redan skrivit det förut men jag tänker på det så ofta – att bli mamma för andra gången skiljer sig så markant från den första. ibland har jag tänkt att jag är bättre nu men det känns inte helt sant för jag var en bra mamma till Ebbe med.

däremot är jag en annan mamma nu. en som inte har så bråttom, som inte oroar sig så mycket för sin egen del. förmodligen eftersom jag lärt mig så mycket under mina år med Ebbe-Lou när min största ångest låg i att lära mig att sakna ner tempot, att sluta vara så förbannat produktiv hela tiden och att ständigt stå på jour.

jag hade en konstant rädsla för att stagnera, för att ‘aldrig komma någonvart’. nu i efterhand har jag förstått att ingenting stannar upp, det bara går lite långsammare.

allt som oftast hittar man mig nu med Signe på armen eller i vår säng med henne sovandes bredvid mig medan jag läser en bok och kaffet kallnar på nattduksbordet.

och jag njuter av den här tiden, av det här livet på ett sätt som jag aldrig trodde kunde bli möjligt för en sådan som jag. en rastslös, en med ständiga tvångstankar om att hela tiden GÖRA NÅGOT.

jag bara finns här. skiter i disken och gör en god smörgås, går och lägger mig tidigt, klär mig i färgglada örhängen och sätter mig på bänken i solen istället för att fundera på vad jag ska göra när föräldraledigheten är över.

läser bok efter bok för Ebbe-Lou istället för att scrolla yrken i telefonen, lägger undan allt som tar mitt fokus från dem jag har framför mig vid frukostbordet. låter mina ungar komma först och låter mig bli en del av deras barndom sådär på riktigt.

och det är inte längre så himla viktigt att ständigt bevisa att jag fortfarande ‘är min egen’, att jag inte ‘bara’ är mamma. för det vet jag redan, mitt jag är inte hotat av min roll som någons mamma.

0
0

Liknande inlägg

4 kommentarer

 • Svara
  Snickis-Sara
  13/05/2018 at 23:46

  Gud vad jag känner igen mig i din beskrivning av hur det var att bli mamma för första gången. Stressen av att försöka hinna med ALLT. Hitta jobb, få tid till “egna projekt”, kanske starta företag mitt i amningen. Så otroligt dumt gjort. Blir jag mamma igen hoppas jag att jag blir så där cool som du är nu. Låter ljuvligt.

  • Svara
   Sandra Bergström
   19/05/2018 at 08:28

   Och jag känner igen mig i din. Särskilt också “egna projekt”. De var nästan min största fiende för “det är ju inte så farligt”. Ha! De var fanimej nästan värst för det var allt som oftast dem jag försökte peta in hela tiden. <3

 • Svara
  Elin
  14/05/2018 at 19:36

  Jag är likadan, ångesten och rastlösheten när jag inte gör något vettigt… tror och hoppas att jag vore lugnare om jag blev mamma igen, så fint att det blev så för dig 🙂

  • Svara
   Sandra Bergström
   19/05/2018 at 08:26

   Den finns ju dock trots allt fortfarande där, ångesten och rastlösheten. Men i mindre doser, eller kanske lättare att ta kontroll över. Tror aldrig att jag någonsin blir av med det där helt…kram Elin <3

Lämna en kommentar