Inredning

Några tankar om den perfekta kuddmixen

En av de vanligaste frågorna jag får på mitt jobb handlar om färg. Om vilka som passar ihop och hur man får ihop den röda tråden. En situation jag själv befunnit mig i och tampats med eftersom jag  alltid haft en förkärlek till kontraster och att blanda allt jag gillar. Och så länge man blandar allt man gillar så kan det inte gå fel. Eller? Jo, det kan det. Jag menar, jag skulle aldrig doppa pralinerna i ostsås eller hälla kolasås över falafeln. Ändå är det precis så jag gjort med inredningen – blandat hejvilt. Och när det blir bra så blir det magiskt men när det blir fel så blir det…fel.

Det var först när jag började i butiken som jag började förstå färg med färg, ton i ton. Det var faktiskt bland det första vår VM pratade om när jag frågade hur jag skulle tänka med exponeringen. “Jobba ton i ton” svarade hon och sakta men säkert har jag börjat förstå tjusningen i det. Det är inte enformigt, det är inte monotont utan tvärtom – bara man vågar ta ut svängarna lite. Och det har jag faktiskt lärt mig genom att en återkommande fråga är “vilka kuddar ska jag välja?” av kunder som kanske vill få in mer färg eller få det lite mer enhetligt. Så jag har alltså fått gott om tid att prova mig fram på den fronten. Och några tankar jag har kring det, innan vi kommer till mina exempel, är;

1. Håll det enkelt.
Ska man ha flera kuddar i samma rum i till exempel en större soffa eller en soffa och två fåtöljer så bör alla kuddar gå ihop på något vis så att det inte spelar någon roll hur de eller vart de hamnar. Det är bara trist att behöva rätt till och lägga kuddarna i rätt ordning. Det ska vara lätt att leva, lätt att bo fint.

2. Texturer.
Våga blanda material. Allting måste inte vara sammet, bomull eller linne. Det är fint med olika texturer och textilier, särskilt när de går i samma ton. 

3. Kronan på verket.
Det är vad jag kallar mönstrade kuddar eller kuddar som sticker ut och som man kanske bara väljer att ha en av. Jag tycker absolut att man kan blanda flera men då är det viktigt att de går ihop färgmässigt annars blir det som små öar utan sammanhang.

4. Är man lite mer försiktig och inte riktigt vill kasta sig in i färg och mönster så kan man börja med att blanda mjukare basfärger och lägga till någonting mönstrat som inte sticker i väg för mycket i färg.

Och här kommer några olika som gifter sig med varandra färgmässigt men som ändå skiljer sig åt samt tips på hur man kan tänka när man ska köpa just nya kuddar.

I det första exemplet har jag blandat tre olika kuddar. Hela tre “kronan på verket”-kuddar som jag tycker fungerar tillsammans och skapar den mjuka, samspelta mix som jag gillar bäst. 

 

 

Känner man att det blir lite för rörigt men ändå vill att det ska hända något är ett alternativ att välja två likadana kuddar med mönster eller detaljer som bas och sen komplettera med en “kronan på verket”-kudde.

Här är två baskuddar som är ganska enkla förutom knytdetaljen och att de går i två olika färger men som ändå ligger nära varandra i ton. De blir fina med en tredje som plockar upp tråden, tycker jag..

Här är två likadana, enkla och enfärgade med en tredje kudde som verkligen tar sin plats…

…och i en större soffa kan det vara fint att ha de tre på den ena sidan och en av varje på den andra.

Alla bilder kommer från ellos.se och detta är inte ett sponsrat inlägg.

6
6

Liknande inlägg

Inga kommentarer

    Lämna en kommentar