Personligt

Om att inte känna sig värdig

När jag köpte den här lyxfrukosten igår hade jag bara ett enda mål med dagen – att ta det lugnt. Men veckan blev bra mycket mer intensiv än jag väntat mig och nu sitter jag här med en sorts baksmälla. Vår lägenhet ska vara med i ett tidningsreportage till hösten, nästa fredag flyttar vi och imorgon börjar jag på mitt nya jobb (!) som jag ska berätta mer om längre fram.

Det har varit så mycket som ska falla på plats och vissa saker har jag väntat på så länge och vissa har bara trillar ner i knät på mig, ungefär. Så idag har jag strosat runt i värmen med Signe i vagnen och varit lätt matt av allting som händer. Försöker sortera känslorna men de glider mest undan i sin röra och förblir ogreppbara och svårdefinierade. Att jag är glad, är inte svårt att greppa eller definiera. Men det är också just det, att med glädje kommer också rädsla – förtjänar jag verkligen det här, är jag verkligen så här bra, tänk om jag inte får behålla jobbet, tänk om tidningsreportaget inte blir av, tänk om det blir fel med Alingsås.  

Och när tankarna rusade runt i de banorna idag så slogs jag av ett enda stort V A R F Ö R. Varför är det så här egentligen? Varför kan man aldrig bara glädjas åt det som går bra istället för att fundera på om man verkligen är värd det? Varför är det inte bara ett enda “jamen självklart” över allt bra som händer och istället VARFÖR över allt dåligt? 

Är det min självkänsla, mitt självförtroende det är fel på? Min självtillit? Säkert. Men något mer som är säkert är att vi i så fall är oerhört många som står med de där känslorna i våra påsar och vänder och vrider på oss så fort någonting bra händer. Att tvivla på sitt eget värde tycks vara mer av en allmän regel, en allmän, kollektiv norm än någonting annat?

Jag har inte kommit fram till något svar på varför, inte ens någon särskild slutsats. Så jag antar att själva insikten får vara stor nog; varför skulle jag inte förtjäna det här, varför skulle det gå sämre för mig än för någon annan? Och varför ifrågasätter jag det ens?

5
5

Liknande inlägg

Inga kommentarer

    Lämna en kommentar