Personligt

Tankar om instagram

Jag har ju tidigare lyft tankar om Instagram här och insåg häromdagen att om det är något fenomen jag funderar på mest så är det faktiskt just Instagram. Och eftersom det just nu är uppe på tapeten lite överallt så tar jag mig också friheten att ventilera.

När de ändrade flödet och inte längre gick efter en kronologisk ordning utan istället valde att personifiera det utefter algoritmerna, förändrades allting. Som om man inte redan tänkte nog på det här med ett “snyggt” flöde så skulle man nu också börja jaga engagemang. Och inte nog med det – nu finns en funktion där man kan dölja både inlägg och händelser från en viss person. Förr var man tvungen att avfölja.

Så från att ha varit en kul och relativt enkel värld har det nu blivit en plats med snåriga stigar där man måste vara mycket mer…målmedveten? Strategisk? Och den här dölj-funktionen känns inte alls bra, utan bara trist. Jag blir hellre avföljd än “dold”.

När jag började med Instagram var bildspråket i princip prestigelöst. Man ville visa upp vad man gjort under dagen i ett sorts miniformat eller hitta inspiration hos andra. Det fanns en chans att skapa genuina relationer eftersom de man ville följa syntes i flödet när de lagt upp någonting nytt. Nuförtiden ser jag nästan samma personer eftersom jag inte har tid att gå in och gilla alla för att försäkra mig om att de dyker upp. Jag följer dem ju redan av en anledning.

Det har blivit för krävande.

Sen finns det en annan sak jag tänkt på. Nämligen det personliga varumärket som byggs upp som ett sorts magasin – vi ratar per automatik reklam varje dag så allt som känns som reklam, vare sig det är för en person eller ett företag, det väljer man bort. Eller jag gör det i alla fall. Vilket betyder att jag i regel bara scrollar förbi de flesta, utan att titta på dem för att jag vet att “det här är ytterligare en byggsten i profileringen”. Det i sin tur, tänker jag, leder till att man misstror personen bakom kontot. Eller att man inte känner att det är “genuint” och då ratar man, precis som med andra medier.

Men å andra sidan – i en digital värld med ett polerat yttre; vem vill komma in på balen i de trasiga mjukisarna? Man vill ju bli sedd, kanske till och med lite beundrad. Eller åtminstone inte känna sig sämre än alla andra.

Och ja, såklart står jag i samma träsk, jag med. Personligen tror jag inte att jag kommer gå tillbaka till slumpmässigt utvalda bilder i dålig kvalité. Det går liksom inte. Men samtidigt minskar också mitt användande av Instagram bara mer och mer. Särskilt efter att jag stängde ner det ett litet tag på grund av för mycket slöscrollande. Nu är det nere på max 30 minuter om dagen, eftersom jag satt en påminnelse, som jag inte alltid når.

Jag undrar hur länge just Instagram kommer att fortsätta vara så aktuellt som det är och om det inte är dags för en ny konkurrent att komma in på arenan snart. För så brukar det ju vara – det brukar i regel komma en reaktion på allt. Eller så sker den reaktionen i själva appen.

Vad gäller influencer-samarbeten och reklam läser jag titt som tätt om att det är bättre med färre genuina och engagerade följare än många ointresserade. Siffran på “följ” ska med andra ord inte längre vara för hög. Utan tvärtom, och det är också en intressant utveckling.

14
14

Liknande inlägg

4 kommentarer

 • Svara
  Susanna
  01/27/2019 at 08:58

  Åh jeg kan også bli så himla kluven til mediet Instagram. Så mye inspirasjon og pepp på den ene siden, men også masse bortkastet tid på scrolling på bilder som overhodet ikke er interessante. Og jeg synes at jeg bruker for mye unødvendig liv som jeg aldri får tilbake på den appen. Men vil samtidig være med på et lite hjørne. Har i alle fall renset drastisk i hvem jeg følger i det siste, og låst kontoen så jeg selv godkjenner hvem som kan følge meg, og det har gjort insta litt mindre og oversiktlig. Blir uansett spennende å se hvor det bærer etterhvert.

  • Svara
   vardagskonst@gmail.com
   01/27/2019 at 22:16

   Ja vi är verkligen många som känner likadant. Jag har också slutat följa många med en tumregel om att bara fortsätta följa de jag känner igen i flödet. Typ. Tycker också det ska bli spännande att se hur det kommer att gå med tanke på hur tonen har förändrats. Bara det att fler och fler blir mer medvetna om hur mycket tid de spenderat i appen och aktivt väljer att inte göra det mer bäddar för förändring. Vi får se helt enkelt 🙂

 • Svara
  Linnea
  02/01/2019 at 10:46

  Det här inlägget uppskattade jag verkligen!

  Jag är -ärligt talat- väldigt beroende av Instagram. Det är den app jag helst inte skulle vilja vara utan och jag spenderar så mycket tid på Instagram och tycker uppriktigt sagt att Instagram ofta inspirerar mig. Men samtidigt avskyr jag hur prestigefyllt Instagram är (för många och även mig själv ibland) och hela jävla influencer-klimatet på Instagram med perfekta bilder och samarbeten efter samarbeten.

  Jag vet inte riktigt vart jag ville komma med min kommentar här men jag är i alla fall också spänd på att se vad som kommer att ersätta (eller förändras på) Instagram!

  • Svara
   vardagskonst@gmail.com
   02/06/2019 at 16:42

   Tack! Älskar att få reflektera över vår samtid och vad som sker i den, främst vad gäller de digitala kanalerna och vad de gör med oss. Det är så intressant. Jag håller med om att det blivit prestigefullt och mycket samarbeten på samarbeten osv, men å andra sidan så hade inte möjligheten för dem att arbeta med det dem gör funnits om de inte tog betalt via åtminstone samarbeten. Personligen föredrar jag dessa framför vanlig reklam (såvida inte det är en riktigt vass, genomtänkt med bra copy). Det jag tycker är tråkigast egentligen med samarbeten är att jag blir påmind om att dem (personerna bakom kontot) inte alltid är “på riktigt” utan mer en sorts profil som faktiskt arbetar fram all inspiration och inte nödvändigtvis lever så härligt som jag kanske hade velat tro. Vilket i sin tur också är positivt antar jag. Hehe kan skriva hur länge som helst här, sätter punkt. Men tack för att du klev in och skrev en kommentar om vad du tänker på! 🙂

Lämna en kommentar